Spiritualitás: Teljes kiőrlésű kenyerek

Szeretettel köszöntelek a Szemléletváltók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz .

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 784 fő
  • Képek - 197 db
  • Videók - 418 db
  • Blogbejegyzések - 423 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,

Szemléletváltók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szemléletváltók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz .

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 784 fő
  • Képek - 197 db
  • Videók - 418 db
  • Blogbejegyzések - 423 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,

Szemléletváltók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szemléletváltók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz .

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 784 fő
  • Képek - 197 db
  • Videók - 418 db
  • Blogbejegyzések - 423 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,

Szemléletváltók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szemléletváltók Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz .

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 784 fő
  • Képek - 197 db
  • Videók - 418 db
  • Blogbejegyzések - 423 db
  • Fórumtémák - 5 db
  • Linkek - 75 db

Üdvözlettel,

Szemléletváltók Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 A teljes kiőrlésű lisztek a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazzák, vagyis a csírát, a korpát és a héjrészt is. Az ásványi anyagban gazdag korpát nagyobb szemcseméretűre őrlik, így ezek a kenyerek jellegzetesen morzsás szerkezetűek, és kedvezőbb táplálkozás-élettani hatással rendelkeznek. A tészta állaga masszívabb, mint a fehér kenyerek tésztája.

 Gyakran szokták ezeket a termékeket táplálkozástani szempontból értékes magokkal (szezámmal, napraforgóval, tökmaggal) dúsítani.

A magas élelmi rosttartalom elősegíti a bél megfelelő működését, és ezáltal - bőséges folyadékbevitel mellett - képes megakadályozni a székrekedés és más bélproblémák kialakulását. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az értékes tápanyagok mellett a kenyér magas energia- és szénhidrát-, valamint sótartalommal rendelkezik, ezért fogyasztása csak mérsékelt mennyiségben javasolt.

 Érdemes néhány szót szólni a tönkölybúzáról: ez a hagyományos búzánál magasabb fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, és mivel igen ellenállófajta, vegyszermentesen is termeszthető. A hagyományos gabonafélékhez képest kisebb szénhidráttartalmú, így a cukorbetegek étrendjébe is ajánlható.

 Ha eddig csak fehér kenyeret fogyasztottunk, és most szeretnénk táplálkozás-élettani szempontból kedvezőbb kenyeret is kipróbálni, akkor érdemes a rozsos kenyerek felől a rozskenyéren át közelíteni a teljes kiőrlésű kenyerekhez, és szép fokozatosan megbarátkozni az ízvilágukkal. Ezek a kenyerek ugyanis tömörebbek, kicsit savanykásabbak, és szárazabbaknak tűnhetnek fehér társaiknál.

 Jó étvágyat!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Szarka Ildikó üzente 14 éve

Kedves Éva
Sajnálom,hogy nem jutsz hozzá teljeskiörlésö liszthez ,mert nagyon finom és táplálo kenyeret lehet belöle sütni.Én egy ideje probálkozom az itthoni kenyérsütéssel és most már elmondhatom,hogy egész jól sikerülnek. A tapasztalatom az ,hogy a gépben nem sikerültek ugyanis nem tudta rendesen megkeverni a dagasztom a teljeskiörlésö kenyeret csak akkor ha jóval több vizet tettem hozzá mint egyébbként kellene .Igy aztán borzasztó állaga lett,ezért inkább a gáztüzhelyem elektromos sütöjében sütöm és azota olyan amilyennek lenni kell. Szivesen megosztom veled a tapasztalataimat ha irsz privártba az email címemre addig is küldök egy receptet azokhoz az anyagokhoz amivel rendelkezel.

Búzakorpás kenyér 2db 50dkg -os kenyérhez

20 dkg búzakorpa
40dkg fehérliszt
10dkg búzacsíra ezt ki hagyhatod ha nincs akkor kicsit több lisztet
1 ek olvasztott vaj vagy olaj
kb 3 dl víz
3 dkg élesztö
1 tek só
csipet cukor a z élesztöhöz

a többi már ugyan az mint a kelt tésztáknál
ha már a formában is meg kelt akkor a tetejét be kell vagdosni és VIZES ECSETTEL BE KELL VIZEZNI A TETEJÉT ez fontos
190 fokos sütöben kb 40 percig süsd.
Jó étvágyat

Válasz

Kovács Károlyné üzente 14 éve

Szia Éva.
Találtam egy receptet a könyvemben,igaz van még több hozzávalók,de lehet ,hogy ezek megtalálhatóak az otthonodban.
Búzás reformkenyér:
3 dl tej
20 dkg telj kiörl búzaliszt
20 dkg rétesliszt
5 dkg búzakorpa( 24 órán át áztatott)
1 kiskanál só. i kiskanál cukor
2 dkg élesztő ,csipet őrőlt koriander és ánizs.
Én ezt nem sütöttem még ,de te kisérletezhetsz,ha sikerül írd meg milyen volt.
Szép napot . Éva.

Válasz

Szekely Benczedi Eva üzente 14 éve

Valóban sokkal egészségesebb az ilyen kenyér, én is szívesen fogyasztanék ilyet, de nem tudok hozzájutni az ilyen kenyérhez, ill. liszthez. ( Erdélyben, falun élek, nálunk - Romániában- ez még fehér holló). Így aztán magam sütöm a kenyeret (géppel) termelőtől vásárolt búzalisztből és korpát adok hozzá. Kísérletezem a hozzávalók adagolásával, mert ilyen alapanyagú receptet nem találok. Nem tudnátok segíteni ha ismertek ilyen receptet? És még egy kérdés: krumplit tegyek hozzá ?
Örülök, hogy vannak emberek, akiket érdekel az egészséges táplálkozás.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu