Gőllei Szilvia üzente 14 éve

Érdekes jó látás neten tudatos táplálkozásról.Háát én inkább csak miteszünk az ételt.

Válasz

Szarka Ildikó üzente 14 éve

Kedves Éva Bizony nagyon fontos ,hogy amikor csak lehet együtt egyen a család.Föleg ebben a rohanó és egymásra alig figyelő világban . Ez valóban remek alkalom arra hogy a család megbeszélje a dolgait. A lentebb emlitett étkezést akkor lehet igazán megvalósítani amikor az ember egyedül eszik,de akkor érdemes kiprobálni.

Válasz

Szekely Benczedi Eva üzente 14 éve

Manapság a család jó esetben találkozik a közös étkezésnél. Szerintem ez a momentum nem meditációra alkalmas, hanem arra, hogy jól érezzük magunkat együtt, élvezzük az ételt és egymás társaságát. Ilyenkor jönnek elő a mindennapok apró történései, benyomásainkat, véleményünket is megosztjuk egymással. Természetesen, csak a laza, kellemes társalgásra gondolok. Az étkezés ideje nem alkalmas arra, hogy számon kérjük a gyereket, hogy vitába bonyolódjunk. Na persze, ez csupán az én véleményem, 40 évnyi családanyaság tapasztalata.

Válasz

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Ja, értem, hogy az maga a meditáció.Megpróbálom, ám félő, hogy nem tudom kikapcsolni a gondolatokat.Bár, lehet, hogy nem is kellene, hiszen nekem evés közben jönnek a legnagyobb gondolataim...és mivel nem vagyok hízásra hajlamos, nem kell figyelnem arra, nehogy pár falattal többet egyek.Az agy úgyis csak később jelzi a jóllakottságot, arra tehát nem hagyatkozhatok.Akkor meg miért ne jöjjenek a "világmegváltó"gondolatok?

Válasz

Szarka Ildikó üzente 14 éve

Egyetértek Zsuzsával,valóban egész más igy enni mintha közben mindenre figyelsz csak az evésre nem. Ha igy teszel ahogy Zsuzsa is írja ,az maga a meditáció ,hisz egész végig amig erre figyelsz a jelenben vagy. Az egót is kikapcsolod anélkül ,hogy tudnál róla, mert az ego nem tud a jelenben létezni . Ezért nem eszel többet mint amennyire szükséged van mert nem az egod hanem te eszel.

Válasz

madarasiné zsuzsanna üzente 14 éve

Ahogy rágod az ételt figyelj az ízekre is ha nyelsz kísérd a tudatoddal és ezt lassan és élvezettel csináld.Amit el érsz,csak annyit enged az érzékiséged enni amennyire a szervezetednek szüksége van.Megtudod itala próbálni elsőnek,amit tapasztalsz megfogsz lepödni

Válasz

Eipl Jánosné üzente 14 éve

De ha evés közben meditálunk, hogyan figyeljünk oda?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

csodálatos írás!
tényleg jó ötlet a koncentrációra.nekem sajnos, könnyen elkalandozik a figyelmem, pedig szeretnék a jelenben maradni.

Válasz

v. a. üzente 14 éve

A 39 nagyon soknak tűnik, így egy evés által szép kis transzba kerülhet az ember, ez már egy jó mély meditatív állapot lehet.
Te eltudod képzelni az éhhalált?

Válasz

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Valahol olvastam, hogy minden falatot 39 szer kell megrágnunk.Hát én erre képtelen lennék, inkább éhenhalnák...

Válasz

v. a. üzente 14 éve

Gyerekkoromban a nagyapám szokta mondani: "jól rágd meg az ételt édes fiam, egyél lassan", lehet hogy ő már akkor is tudott valami többet mint mi.

Válasz

Eipl Jánosné üzente 14 éve

Nagyon jó meglátás! El is határoztam, hogy többé nem eszem a számítógép előtt...

Válasz

v. a. üzente 14 éve

Egy érdekes cikket találtam a neten a tudatos táplálkozásról. Nem csak az fontos, hogy mit eszünk, hanem az is hogy hogyan esszük az ételt.

Válasz