Jakobicz Imre üzente 14 éve

Kedves Feri,

Az általad említett tét ("az emberiség léte"), már érvényes: jelen van. A krupié a téteket lezárta (szerencsére mások is megtették tétjeiket, nemcsak a profit bűvöletében élő, egyébként nagy hatalmú személyek), s forog a kerék. De forgására még sok-sok dolog hatással van. Többek között mi magunk is, s fokozhatjuk ráhatásunkat, ha felébredünk.
Sok szeretettel: Jaksa

Válasz

v. a. üzente 14 éve

"Ha az emberek igazán ismernék az eljárást,
melynek révén a pénzt létrehozzák, a rendszer
nem tartana ki tovább 24 óránál!"

/ Henry Ford /

Válasz

v. a. üzente 14 éve

Bizony az érdektelenség nagy gond. A kényelem győz a tettrekészség felett. Nagy megrázkódtatás kell ahhoz, hogy az emberek kizökkenjenek a megszokott kerékvágásból.

Válasz

szabó feri üzente 14 éve

A végbement tőkekoncentráció úgy országonként mint globálisan garancia arra,hogy eget rengető változás csak akkor fog bekövetkezni ha az emberiség léte lesz a tét.lehet,hogy semmi köze a dologhoz csak eszembe jutott:kiemlékszik? és a világon hányan emlékeznek meg a 2004 tragikus karácsonyi cunamira ami 6 x3000=180.000 életet követelt,ellenben az ikertornyok 3000 áldozatára a 3/4 világ emlékszik.Tévedés ne essék Én minden áldozat előtt fejet hajtok mert minden emberélet számomra egyforma de éppen ebből következik,hogy egy amerikai áldozat semmivel sem különb attól,hogy náluk a pénz és így a hatalom is!Arról már nem is ejtek csak pár szót,hogy a pénz vagy a pénztelenség,kilátástalanság amibe belehajszolta az ország vezetése az emberek jó részét mennyi közvetlen és közvetett áldozatot követelt.Nagyon nagy problémának látom az érdektelenséget és a felelőtlenséget ami a jövőt illeti.

Válasz

Palotai János üzente 14 éve

Elnézést mindenkitől,hogy beleszólok a beszélgetésbe ujjonc létemre.Ami az előttem szólok meglátásait illeti én is csak üdvözölni tudom a hozzászólásokat és meglátásokat. Mindenkinek igaza van, szerintem legfőképpen Attilának. Szerintem azért is mert a gyakorlati élet terén is ragyogóan levezette az összefüggéseket, és egy két utalás is sejthető ami a megoldást illeti. Elnézést kérek azért mindenkitől,hogy megpróbálom az összes eddig leírt véleményt összegezni annak fényében ,amiket olvastam eddig a fórumon. Nem azért mert én vagyok az okos tojás,vagy netán a világ esze. Mindezt csak szerényen és mindenki meglátását tiszeteletben tartva teszem,mert nekem sem tetszik ami van és énis szeretnék ezen változtatni vagy olyan csoport tagja lenni, akiknek ez szintén céljuk. Rátérnék az energia támára, melyről azt állítjá k és hiszik sokan( ,eggyesek meg hagyják ezt a tévhitet mert pénzt hoz a konyhára) ,hogy mekkora munkába kerül előállítani és fent tartani.Ha belegondolunk abba,hogy a30-as években már a nullponti energiát használták /autót hajtottak vele amerikán keresztül,akumulátor feltöltése nélkül/ és nem egy Magyar feltaláló is hozzájárult ennek az ötletnek a kidolgozásához,akkor mi az a gond ami a foszilis energia termelést megszüntethetővé tehetné. SEmmi .A műszaki berendezések olyan megtervezése kellene,hogy mindenki a saját házában üzemeltetne egy berendezést,minek következtében,több millió km távvezeték és vasoszlop feleslegessé válna.Az energia termelés címén létre jött profitok /rablás/ megszünne. Ugyanis meglátásom szerint az egész rákfenéje a KÖzponti orientáltságu, energia,áru,kereskedelem fenntartása, az ellenőrizhetőség és kézben tartás lehetősége miatt.Azt is igaznak vélem,hogy szerencsétlen pénznek nevezett papirfecni nem lehet oka az emberi aljasságnak ,szemétségnek, hatalomvágynak. Végül is számomra úgy fest a dolog,amig nem tanuljuk meg érvényesíteni a /(hatalommal szembeni elvárásainkat ,álom marad csupán,legyen az akármilyen világra való jó megoldás )/ Legújabb környezet kímélő energia elő állító berendezések üzembe helyezését / szándékosan nem energia rendszereket irtam mert annak szintén egy kézben való orientálhatóság szaga van / Nem tanuljuk meg ,hogy a pénztárca annak való aki tud gazdálkodni /és nem csa k állítja magáról és a kereskedelmi láncokból nem lessz ki iktatva a sok élősködő / bankok,Vszont eladók/ És nem épül ujra a Magyar kereskedelmi lán és áru forgalom addig az általunk leírt problémák elkísérnek minket,unokáinkat és az egész emberiséget a kipusztulásig. Az lessz a nyerő aki majd ki tudja taktikázni a békés úton történő változásokat ,és nem lessz könnyü dolog akkor sem.
Tisztelettel mindenkinek. BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS REMÉNYEKBEN GAZDAG MEGVALÓSULÓ ÚJÉVET MINDENKINEK.

Válasz

Winkler József üzente 14 éve

Kitünő a meglátás, éleslátásra vall. Ördögi kör ez, ilyen kilátástalanul megoldatlan
helyzet kényszeríti ki a változást, már ha maradt időnk rá.
A jövőnket veszítjük el, és mennyi volt ilyen a történelmben ...
Az ember sosem tanult a hibáiból, mert mérhetetlenül egoísta ,a génjeiben hordozza.

Válasz

Molnár Katalin üzente 14 éve

Nem az a baj, hogy a pénzt függetlenítették az arany fedezetétől. Erre azért volt szükség, mert a kereskedők, és vásárlók között cserélődő pénz kevés lett. Magyarul, kevesebb aranytartalék volt, mint amennyire szüksége lett volna a piacnak. Ráadásul Amerikában a tőzsdén is kereskedtek arannyal, és ott már nagyobb volt az értéke, mint a dollár-arany átváltási arány.
Inkább azzal van a probléma, hogy mi emberek nem csak annyit használunk fel (mindenféle termékből), mint amennyire alapvetően szükségünk van, és így arra ösztökéljük a cégeket, hogy többet,többet, és még többet termeljenek. Lásd, most nem fogy annyi termék, és a vállalatok kevesebbet termelnek, elbocsátják a munkásaikat, mert nekik nem érdekük eladhatatlan termékeket gyártani. Amióta kapitalizmus van a világban ez a körforgás folyamatosan ismétli önmagát. Az emberek munkához jutnak, egyre többet költenek, a cégek egyre többet gyártanak, és nő a gazdaság, nő a GDP. Aztán az emberek gyorsan hozzászoknak a jóhoz, és többet akarnak, hitelt vesznek fel, és még többet költenek. Nem akarják a megszokott életszínvonalukat feladni, és hitelből is egyre többet vesznek fel. Majd egyszer csak nem bírják, eladósodnak, és a kényszer miatt lecsúsznak. Nem vásárolnak többet, a cégeknél pedig túltermelés lesz. Így ők sem tudják a felvett hitelüket tovább fizetni, elbocsátanak, vagy csődbe mennek. Ezekkel az elbocsátásokkal növelik azok táborát, akik szintén abbahagyják a felesleges pénzköltést egy időre. Így létrejön a válság, majd a válság mélypontja után újra kezdődik elölről minden.
Ez a fogyasztói társadalom. Leszívják az agyunkat, a boltban (mert mindig többet veszel, mint amennyit akartál), és a tv reklámok is ezt sulykolják belénk állandóan: vegyél, vegyél, vegyél.
Lehet hogy mégis csak akkor lesz itt változás, ha a többség ráébred a valóságra, és tudatosabban kezdünk élni.

Válasz

szabó feri üzente 14 éve

Valahol már írtam :előre haladni csak úgy bírunk ha vissza lépünk,mondom is mire gondolok.A bankok virtuális pénzt "osztogattak" ,hitel a fedőneve fedezet nélkül.Mindaddig működött míg az egyik résztvevő be nem bukott magával rántva a világ pénz piacát.A kormányok rádöbbennek válság van ,megoldás:konszolidálják a bankokat (hogy továbbra is tudjanak hitelt nyújtani) a Mi! az adófizetők pénzéből mert ne feledkezzünk meg arról kik ülnek világszerte a kormányokban nem mások mint a gazdagoknak egy olyan rétege akikből sok minden mellett hiányzik a lelkiismeret ja és nem emlékszik arra ,hogy mit ígért de arra sem ,hogy ki és miért választotta.Ezek figyelembe vételével nem látok más megoldást mint a visszautasítást: nem kell a sokakat megtévesztő reklámokban szereplő rafináltan csomagolt és tálalt árutok legalább is nem ennyi és nem minden szemét.Több mint 20 éves "maszek" múlt tapasztalata mondatja velem,hogy nagyon gazdag embert azzal lehet feldühíteni ha azt mondom nem kell a pénzed vagy az amit kínálsz és láss csodát felértékelődsz előtte.

Válasz

Jakobicz Imre üzente 14 éve

Kedves Attila,

Már megint egyetértünk és mégse. Az energia, melyet használunk valóban véges és környezetromboló. Mivel akiknek lehetne ráhatása (az utóbbi 30-40 évben!), nem kívánnak változtatni, ezért ezt használjuk. És mivel nincs belőle elegendő, ezért válság van, s a valódi energia válság igazából csak ezután kezdődik majd. Mi ebben a téveszme? Hacsak nem a megújuló energiaforrásra való varázsütés szerű áttérés, mert ez valóban szép volna, de a jelenleg fejlődőkre (szél, nap, bio, stb.) való ugrásszerű áttérés a volumen miatt csak illúzió: nincs rá idő és energia. A nullponti- és egyéb, a megfelelő tudatszinten elérhető energiák napi munkába állításához pedig az emberiség tudatszintje tűnik jelen pillanatban elégtelennek. Szerintem az a téveszme, ha valaki azt állítja, hogy jelenleg nincs energia válság, csak úgy csinálunk, mintha lenne. Alternatíva valóban van szerintem is, de az emberiség jelenlegi szükségleteit fedező olyan alternatíva, melyet az emberiség egyik pillanatról a másikra kezelni volna képes, sajna nem elérhető.
A pénzzel kapcsolatos álláspontodat értem, sőt nagy részben osztom is, de az egyoldalúsággal itt sem értek egyet. A pénz fedezete már régóta csak az, hogy felruházzuk az általános egyenérték kiemelt státuszával. Valójában nem a színes papírért hajt az emberiség, hanem ezért a ráruházott funkcióért. Ez azonban törékeny, mert ha a többség megvonná ezt a bizalmat, akkor a következő pillanatban a színes papírgyűjtemény egy silány minőségű gyújtóssá válhatna. Ezt a bizalmi problémát jelzik és feszegetik a helyi pénzt szorgalmazó kezdeményezések, s én csak arra hívom fel a figyelmedet, hogy a varázsszernek gondolt helyi pénz bevezetése nem megszünteti ezt a problémát, hanem átruházza, az eddigiektől eltérő színű és méretű gyújtós alapanyagra, ezt a bizonyos bizalmat. Az előnye annyi, hogy az ezt elfogadó közösségnek talán van ráhatása erre a bizalomra, szemben a jelenlegi helyzetre, amikor szinte senki sem tudja, hogy milyen erők befolyásolják ezt a bizalmat.
Sok szeretettel: Jaksa

Válasz

v. a. üzente 14 éve

Jaksa,
ha belegondolunk, miért is van az energiaválság, rájövünk azért mert az az energiaforrás amit használunk véges és környezetromboló, hát ez a "téveszme" benne. ha megújuló forrást használnánk sosem fogyna ki és a környezetet sem tenné tönkre. Nemszabad elhinnünk, hogy nincs alternatíva. Sajnos azért használunk "hagyományost" mert bizonyos köröknek ez éri meg, nem akarnak lemondani a profitról.
És megint képbe lép a pénz. Úgy gondolom, ha az eredeti funkciója szerint működne, nem volna vele baj. Ezek szerint a pénz a mozgatórugó szerepét töltené be. Régen ez így működött, ahogy Katalin írta áruval csere-beréltek az őseink. Ekkor még érték volt a fizetőeszköz. Nem olyan régen még a bankoknak is aranyfedezettel kellett rendelkezniük, ami szintén értéket kölcsönzött a pénznek. Ma ez nem így van, ha jól tudom a 70-es években törölték el ezt a szabályozást. Ma egy bank fedezet nélkül, akár kölcsönből is létre tud jönni és nyugodt szívvel ő ad kölcsönt. Ha elfogy a pénz, nyomtatnak még, ilyen egyszerű. A lényeg, hogy nem áll mögötte érték! Olyan mint egy lufi amit ha jó nagyra felfújsz - kipukkad - hát persze, mert levegő van benne. Jó példa erre a mostani válság, egy figyelmeztető jel, ami süket fülekre talált. Gondolj csak bele, a világban működő mostani rendszer képtelen ezt a problémát helyrerakni. Ki fogja támogatni azt a vezetőt, aki erről nyíltan mer beszélni? És újból visszakanyarodtunk saját magunkhoz. Mit is lehet tenni? A pénznek vissza kell adni eredeti rendeltetését. Az USA-ban már több helyen van "helyi pénz", és már itt is elindult ez a kezdeményezés. Ez kiút lehet az ördögi körből. Ne feledjük a magyar ember midíg feltalálta magát, most miért ne tenné(?).

Válasz

Molnár Katalin üzente 14 éve

Nem értek veled egyet. A házasság nem a birtoklásról, hanem az elfogadásról szól. Mármint Magyarországon, mert az igaz, hogy vannak olyan országok, ahol a nő csak szexuális tárgy. Arról szól, hogy elfogadjuk a másik hibáit, erényeit, együtt kezeljük a problémákat, más dolgokat, terheket pedig bizonyos arányban megosztunk egymással. Nem birtoklásról szól, mert minden ember önálló személyiséggel és akarattal bír, és egy házasságból is ki lehet lépni, ha az egyik fél úgy érzi, hogy a másik csak kihasználja őt. Ezért a házastárs nem birtok, nem pénz, és nem is dolgozik helyetted. Amikor még nem létezett pénz az emberek olyan dolgot használtak ellenértékként, amiből kevés volt: sót, szarvasmarhát, stb. Szerintem könnyebb zsebre tenni egy papírbankót, mint egy disznót. És ha valaki egy olyan dolgot talált fel, ami az emberiség javát szolgálta (pl:telefon), az a pénz nélkül nem juthatott volna el mindenkihez. Ugyan miért segítettek volna az okos feltalálónak olyan sokat elkészíteni belőle, és önként mindenki szolgálatába bocsátani, ha nem kaptak volna érte valamit. Volt, aki olyan területen élt, ahol művelhető föld volt és felesleget termelt, de tudta, hogy a hegyekben lakik egy ügyes ekekészítő, neki szüksége volt az ekére, de az ekekészítőnek nem kellett a gabonája, mert valami másra volt szüksége. Ebben az esetben is csak a pénz az áthidaló megoldás, ami a földműves gazda fejlődését segítette.
A tervek végrehajtásához is pénzre van szükség, nem építhetünk hidakat légvárakból.
Az embert arra teremtették, hogy társadalomba éljen, hogy ossza meg a terheket másokkal, és az adott dolgokhoz leginkább értők végezzék az adott dolgokat. Lehet valaki jó tervező, de a kapa kiesik a kezéből. Ő haljon éhen, vagy segítsen a civilizáció fejődésében.
A pénz fontosságát nem szabad leértékelni.

Válasz

Bencs Zoltán üzente 14 éve

A pénz általános egyenértékes- tanultuk meg valamikor. Ma amikor itt a változásról beszélünk én azért elgondolkozom. A pénz világa helyett kell legyen jobb. Érdekes ha a védikus világidőt nézzük. Érdekes, ha egyre több józanul gondolkodó emberrel találkozunk. Katalin vagyonról beszél, vagyon nálam birtoklást jelent. A bevezető írásban Attila levezeti, hogy az érték ellenértéke elveszni látszik a profit miatt. Ha innen vizsgáljuk érdekes lehetőségre jutunk, hiszen a pénz értéket nem, de pénzt teremthet. A termelésbe befektetett pénz megtérülésénél a megtérülési idő rövidítésével nő a forgási sebesség, így ettől függően nőhet a profit, mert az egyéb költségek csökkennek. De szerintem itt az alapkérdés igazán az, hogy elfogadjuk-e a pénz mindent átható hatalmát, amikor a szeretet ünnepe is ajándékról szól és nem arról, hogy együtt lehetünk és örülhetünk a másik örömének. Vitatkoznék azzal is, hogy a pénz a civilizáció fejlődésének alapja. Nézzük meg, hogy a tudás, a bölcsesség nem pénztől függ. A régi korok indiai egyeteme, a tudás és bölcsesség nem pénz kérdése. A pénz mit is teremt? Ha van tv, akkor akár hitelért is de kell a plazma és mégjobb. Vajon ez valós örömöt okoz? Van egy ismerősöm, aki elmesélte, hogy még a cipőinek is külön szobája van és mennyi pénzt halmoztak fel és dolgoznak a nagyobb vagyonért. Éjfélkor mennek haza és hajnalban már mennek is vezetni a vállalkozásukat. Körbejárták már a világot. Majd kiderült a szobáik nagy részét csak a takarítőnő járja, a világból a boltokat látták és a híres helyeket és nem tudtak őszintén nevetni. Pénz és birtoklás, de mit szólna bármelyik házastárs ahhoz, ha a másik nem társnak, hanem birtokának tekintené. Ha emberi viszonyainkban ez természetes, akkor miért nem az, ha pénzről beszélünk. Igy a végén már csak azt látjuk a pénz dolgozik és nem azt, hogy kinek a munkája gyarapította a vagyonunkat. És végül már nem is érdekel, sőt lassan embernek se tekintjük, csak az a fontos, hogy pénzünk dolgozzon. Helyettünk? Nekünk?

Válasz

Molnár Katalin üzente 14 éve

Még annyit, hogy nézőpont kérdése az egész. Igazából nem pénzt csinálsz a tőzsdén, inkább úgy nevezném, hogy vagyont. A kettő közt az a különbség, hogy a vagyon tulajdonban van, vagyis a tied. És ebben a világban nem a pénz megléte a gond, mert kell hogy legyen egy olyan értékkel rendelkező fizetőeszköz, amivel az egyén számára szükséges dolgokat megvásárolja, és az általa többlet terméket eladja. Hiszen a civilizációnk fejlődésének ez az alapja. Ha a szuper kőbaltát előállító mester nem tudta volna értékesíteni eszközét, akkor valószínűleg éhenhalt volna a nagy alkotás közepette, a vadászó emberek pedig még a mai napig is puszta kézzel üldöznék a vadállatokat.
Itt a kérdés az, hogy a vagyon hány embernek a kezében van. Mert ha a leggazdagabb vagyon birtokosa szétosztaná Afrikában a pénzét, a Kontinensen megszűnne az éhezés.
Szép ábránd, nem? De a szörnyű igazság pont az ellenkezője. A gazdag óriás többet, és többet akar, és felfalja az útjában állókat.

Válasz

Molnár Katalin üzente 14 éve

Igen. Úgy látom egyre többen, és többen döbbennek rá ennek a világnak a valóságára, és látják át az iszonyú összefüggéseket. Ezekért, és még azokért, amikre napról-napra rájövök érzem, magam egyre pocsékabbul ebben a társadalomban. Az egész világ romlott, és nehéz elképzelnem, hogy egy két ébredő elme, hogyan változtathatna rajta. Amikor gyökeres változásról írtatok, ezért írtam azt, hogy ez lehetetlen. Mert az csak úgy lehetséges, ha összeomlik minden. Hogy éljem a MÁ-t, ha bizonytalan a holnap?
Én is gondoltam arra, hogy egy világháború közelébe kerültünk. Nap mint nap erősebb a szakadék az országok között. Érdekek hálói fogják csak össze őket, de mindenki kezében ott van az olló, hogy elvágjon egy-két kötelet. És ha ez megtörténik, az érdektelen országok összefoghatnak, és kész az első háborús koalíció.
Nem vagyok jós, és ez is csak egy lehetőség, és kívánom, hogy máshogy legyen!
És a másik gondolatodra a válasz: lehet pénzből pénzt csinálni! Akinek már van egy-két milliója, szeret kockáztatni és játszani, az beszállhat a "tőzsde világa" nevű társasjátékba. Ebben a játékban ha szerencséd van, akkor megduplázhatod, vagy akár megtriplázhatod a pénzed. Így csinálsz pénzből-pénzt. Ha nincs szerencséd akár az egészet elveszítheted. Ez olyan mint a lóverseny. A tőzsdén vannak nagyon nagy vagyonnal rendelkezők, akik összeállnak kartellbe, és bele tudnak avatkozni az árfolyamok alakulásába. Ezt most itt elég bonyolult lenne leírni hogyan. Olyan, mintha a lóversenyen lefizetnék, és megvesztegetnék a lovasokat, és már előre tudják ki fog nyerni. Te pedig ha szerencsés vagy, pont arra a lóra fogadsz, amire ők és nagyot kaszálsz.
De persze ez is csak arról szól, hogy mások kárán gazdagodik valaki. Sokan veszítenek, és a kevés dúsgazdag pedig nyer. Ez is csak kapitalizmus, kizsákmányolás, semmi más. De hisz ez nem is lehetne másképp, hisz az egész civilizációnk erre épül, és erről szól.

Válasz

Jakobicz Imre üzente 14 éve

Kedves Attila,

Legelőször azt emelem ki, hogy egyet értek Veled abban, hogy a változás szükséges, és a változás, vagy változtatás esetében "szerencsésebb", ha önként változunk, s a magunk háza táján kezdjük, mely része öntudatra ébredésünknek.

Azt is mondhatnánk mindegy, hogy jutsz el ide, hisz egyet értünk, és ez így is felfogható. Annyit azért megjegyzek, hogy a pénz miben létével kapcsolatos álláspontod legalábbis egyoldalú, s emiatt sok helyen lehetne vitázni vele. Hasonlóan az energia válsággal kapcsolatos "téveszme" értelmezésed is egyedi, mellyel kapcsolatban arra hívom fel figyelmedet, hogy emberek haltak már szomjan az óceán közepén libegő mentő csónakban.

Sok szeretettel: Jaksa

Válasz