[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nagyon jó fordítás! Költői, ugyanakkor szinte pontosan követi az eredetit:

No more be grieved at that which thou hast done (Ne bánkódj többet tetted felett):
Roses have thorns, and silver fountains mud (Tüske van a rózsán, ezüst forrásban iszap),
Clouds and eclipses stain both moon and sun (Nap s hold elé felhő és árny suhan),
And loathsome cancer lives in sweetest bud (S rút rák él a legédesebb bimbóban).
All men make faults, and even I in this (Mind tévedünk, én is),
Authorizing thy trespass with compare (Hasonlítással hitelesítve vétked),
Myself corrupting, salving thy amiss (Magam rontva vétked magyarázom)
Excusing thy sins more than thy sins are (Túlzott mentéssel túlzom bűneid)...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Yep, "I determined to prove a villain" - sokan utánozzák III. Ricsit korunkban, vagy a megelőzőben, mint pl. VI. (hatodik) Lenin, JV. Sztálin, de - mint utóbb kiderült - a világ számára Winston Churchill is bekerült a dettóba ("az angoloknak nincsenek barátaik, csak érdekeik vannak..." - teszem hozzá: akkor miért tesznek úgy, mintha barátságosak lennének?), a többi gazembert már nem említem, mert túl sok van a kortársaink között, hosszú lenne a lista.

Válasz

Mátis Éva üzente 10 éve

A "PARALEIPO" kapcsán egy másik Shakespeare "gyöngyszem" jutott
eszembe: a XXXV. Szonett részlete;
"Bármit tettél ne bánkódj; tüske van
A rózsán, ezüst forrásban iszap;
Nap s hold elé felhő és árny suhan
S rút rák él a bimbó selyme alatt.
Mind tévedünk, én is, mert képbe zárom
S igy oldozom önkényed tetteit,
S magam rontva vétkedet magyarázom
S túlzott mentéssel túlzom bűneid..."
(Sz.L. csodálatos forditásához, azért kellett az eredeti is! :)

Válasz

Mátis Éva üzente 10 éve

" Eltökéltem, hogy gazember leszek! "- igy is fordithatjuk az "úgy döntöttem" és az "elhatároztam" mellett III. Richárd hires sorait. Gondolta volna bárki, hogy a XXI. században, egy parkolóból - ahol gépkocsik ezrei tapostak rajta- kerülnek majd elő "ármány-járta" földi maradványai?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Jav.: "...a természetben, és - mondhatni - perfekt módon, maximálisan megfelelnek..."

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Utánagondoltam az "ego-mentes" állapotnak - kétségelen, hogy a csecsemőről ez elmondható. Itt, a Szemléletváltók klubjában azonban sokan hivatkoznak az ő megvilágosodott állapotukra, és biztosan nem értenének egyet azzal, hogy az ő megvilágosodott állapotuk azonos lenne bármelyik újszülött tudatállapotával. Helyesebben utóbbi benne van az ő megvilágosodottságukban, de ők éberen szemlélik a saját egójukat, annak minden koszos tartalmával együtt, meg a koszos világról is tudnak, csak nem foglalnak állást vele kapcsolatban. Tehát ők megtanulják kívülállóként kezelni azt a tudatukat, amely beilleszti őket az emberek társadalmába, és ez mennyei boldogsággal tölti el őket.

Node mi van az állatokkal? Ők lejönnek a természet gyártószalagjáról, anyuka néhány pillanattól néhány hétig vagy hónapig terjedő beüzemelést végez rajtuk, és máris száz százalékig üzemképesek lesznek a természetben, mondhatni perfekt módon, maximálisn megfelelnek a tervező elgondolásainak.

Ugyanakkor hogyan van "megtervezve" az ember? Úgy, hogy kb. két évtizedig tart a beüzemelés, majd következik három évtizednyi csetlés-botlás a próbapályán, ekkorra a készültségi állapotuk eléri akár az ötven százalékot is, majd következik a záró szakasz, hogy a maradék ötven százalékot további tíz-hússzal még feljavítsuk, de erről már nem túl sokan tudnak, illetve nem mindenki vállalja. Magyarországon egyre inkább divattá válik a visszamenekülés a "gyárba", hátha reciklálás után ismét nekiszaladva, a hibalistán valamilyen mértékű javítást sikerül eszközölni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

EL+TÖK+ÉL+TEM, hogy többet foglalkozom a magyar nyelvvel. Nagyon jól kínálja magát nyelvi játékok kitalálásához, pl. "INDUL A PAP ALUDNI", "RÁM NÉMET NEM LEL ELMENTEM ÉN MÁR" stb. Ilyen oda-vissza mondva értelmes szókapcsolatokat pl. indo-európai nyelveken ennyire tisztán egészen biztos, hogy nem lehet kitalálni.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

"Jézus a gyermeki tisztaságról és ártatlanságról beszél, nem a gyermeki
bűnösségről"

A meditációs szakirodalom - értelmezésem szerint - ezt a gyermeki ártatlanságot "megvilágosodott", "ego-mentes" állapotnak gondolja.

Az EU-csillagos Új Magyarország programmal pedig GY.F. bevezette a BŰN új, eu-eufemisztikus megnevezését, amely (tisztesség ne essék) így hangzik: "ELKÚRTUK".

Válasz

Mátis Éva üzente 10 éve

"...Engedjétek hozzám a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert
ilyeneké az Isten országa.
Bizony mondom néktek, aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba." (Lukács 18:16-17)
Jézus a gyermeki tisztaságról és ártatlanságról beszél, nem a gyermeki
bűnösségről. Feltehetően a te keresztelődön is ezt az igét idézte
a pap bácsi kedves Papp Laci. Talán rosszul emlékszel? :)

Válasz

Papp Laci üzente 10 éve

A cikket nem én írtam,de nem titok ,hogy tetszik az írás ,egyetértek vele.Érdekes magyarázatot fűztél hozzá,én eddig máshogy tudtam de elfogadom az érveidet.

Válasz

Mátis Éva üzente 10 éve

És mi van a tökfejekkel? :) "Mellesleg" én is nagyon imádom!!!
Kedves András, látom Neked osztották le ezt a témát...

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tökjó ez a magyar nyelv. Nagyon imádom!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tudniillik az ember és az emberiség IMPERFEKT, befejezetlen teremtmény. Saját magán kell dolgoznia, hogy PERFEKT legyen. Most jobbnak láttam kerülni a tökéletlen-tökéletes szót, sokkal jobb a befejezetlen (félkész) áru. Különben a tökéletes szó elemzésénél fura dolog jutott eszembe: tök+élet+es. Lehet, hogy a tök valami perfekt dolog, ezért akinek tök élete van, annak az élete elérte a célját? Erre nem hiszem, hogy bárki megtalálja a helyes magyarázatot.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nem voltam ott a holdon talált utolsló anunnaki boncolásánál, de lehet, hogy nem is boncolták fel a Holdon, mert nem volt náluk szike. Tény, hogy a nekik tulajdonított akciókra bizonyára sor kerülhetett itt a Földön, mert a mai napig felismerhetők a nyomaik - akár az élelmiszerekben, akár a szépségápoló szerekben, akár a luganói világkonferencián elhangzott és megalkotott véleményekben. Bár a túlnépesedett emberiség maga is tehetett volna már rég ennek a ténynek a megelőzéséről, ha képes lenne saját érdekében bármit is megtenni. De nem képes. Talán ebben a bibliai eredendő bűn kitalálóinak mégiscsak volt némi igazsága...

Válasz

Perei Jánosné üzente 10 éve

ÉS azt MIÉRT NEM mondod, hogy az ANUNNAKI mióta vannak itt, és mióta igázták le az Emberiséget? MIÓTA nevezték az Igazi Istenhívőket eretnekeknek, leölték őket, mint a Katarokat és a Magyarok legkiválóbbjait az Igazi Szeretet-Isten által adott vallásért, mert a Níceában vallást alapító Anunnakik egy POTEMKIN-vallást alkottak a világ népének, és EZT erőltették, tűzzel - vassal! MA is a kezükben van az ún: "Élelmiszer"ipar, "Gyógyszer"ipar, a Kőolaj és a Műanyagipar, a Vegyiiparban a szépségipar rákkeltő, szilika tartalmú krémjei, a nátriumglutamát, a káliumszorbát, a fluorid - az ivóvízben is, a terhesmamák "gyógyszerei" egy nem létező "betegségre", és EZT szedetik a kismamákkal, mint annakidején a CONTERGAN-t!!! EZT NEM MI akartik!!! EZ az Emberiség szándékos mérgezése, amelyet Svájcban a LUGANÓI világkon ferencián már évekkel ezelőtt eldöntöttek: A Föld jelenlegi lakosságát drasztikusan le kell csökkenteni különböző negatív egészségügyi, gyógyszeripari, szociális intézkedésekkel, az oktatásügy reformjával. Magyarul: látszólag észrevétlen módszerekkel lecsökkentik a Föld lakosságának a számát -- vagyis MEGÖLIK, "kiritkítják" őket "észrevétlenül"!!! EZ is mibennünk van??? Osztom azt a véleményedet, hogy először MINDENKI magát javítsa meg, mert másokat NINCS JOGA az Emberek Szabad Akarata miatt! DE azért kérlek gondolj bele az Anunnakik eredendő gonoszságába, amely bennük volt már amikor az EUFRÁTESZ-nél leszálltak a Földre a Drákó Csillagképből! Ezek ellen tenni kellene valamit. Rombolják az erkölcsöket, az egészségünket az "élelmiszerekben" lévő mérgekkel /aszpartam rákkeltő édesítőszer, az emésztő rendszerünket tönkretevő ÍZFOKOZÓK!/ Sokmindenről MI, emberek tehetünk, de az előre megfontolt szándékkal, rosszindulatú intézkedésekkel NINCS JOGUK kiritkítani - megölni a Föld lakosságának tetemes részét!!!

Válasz

v. a. üzente 10 éve

Szerintem a cikk az ítélkezés helyett inkább a saját lehetőségeinkre akar rámutatni. Tegyük meg azt amit megtehetünk!

Válasz

v. a. üzente 10 éve

:)
Úgy látom szakértője vagy a témának!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Laci, úgy vélekedsz, mintha te írtad volna a vitaindító szöveget. Ezt írod: "Méghogy egy újszülött bűnös,micsoda zagyvaság.Minden ember tisztán születik le a földre és a világ teszi őt bűnössé.Egy tiszta lélekre azt mondani,hogy bűnös,undorító cselekedet"

Halvány segédjegyzői fogalmad sincs a keresztény tanításról. Nagy vakmerőségről tanúskodik olyasmiről véleményt alkotni, amit nem ismerünk. Mi az, hogy tiszta lélek? Nem inkább a tiszta EGO-ra gondolsz? Nem hallottál a reinkarnációról, amiben többen hisznek, mint gondolnád. A reinkarnáció szerint a lelkek visszaszületnek a Földre, hogy korábbi bűneikért elszenvedjék a büntetést. De mindegy, az újszülött nem bűnös, hanem EMBER, és az ember nem tökéletes. Téves szóhasználat az, hogy bűnösnek születünk. Az sem igazi mondani, hogy tökéletlen, mert akkor megint rosszul lehet értelmezni: a kissé bolondra szokták azt mondani, hogy tökéletlen. De a bolond szót is lehet pozitívan felfogni: az emberi társadalom annyira tökéletlen, hogy akit bolondnak tekint, lehet, hogy az a normális.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Laci, ha netán önbizalom-hiánnyal küzdesz, akkor biztosíthatlak: TE EGY TÖKÉLETES LÉNY VAGY. A kutya nem hazudik. Nem tud. Ő is tökéletes.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nem viccelek. Fordítási hiba. Görögből fordították, és a nyíllövők által a cél elvétését jelenti a PARALEIPO "vétek" szó, amit később bűnnek fordítottak és jó nagy mesét kerítettek köré. De ha azzal, hogy tökéletlennek születünk és úgy is halunk meg, nem értesz egyet, akkor csak gratulálni tudok, akkor te lehetsz az isten. Apropos! Ha kutyád van, bizonyára tőle tudod ezt. Ha macskád van, akkor megtudhatod, hogy ő az isten.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Jav.: "...egy embert emberré tesz..."

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

A katolikus egyházat, mint emberi szervezetet védeni értelmetlen, mert minden emberi szervezetben sokféle ember van. Ráadásul a katolikus egyház a római birodalom folytatása, de Jézus tanításainak köszönhetően jóval nagyobb létszámú embertömegre terjed ki a befolyása és sokkal hosszabb időn keresztül, mint a római birodalomé. Ez azzal is magyarázható, hogy a "bort iszik és vizet prédikál" gyakorlat nem tudta semmissé tenni Jézus tanításainak az igazságát az emberi együttélés legjárhatóbb útjáról. Szóval az utóbb kereszténynek nevezett érzékenységről, szolidaritásról, empátiáról és számos más abszolút elengedhetetlen alapelvről, amely egy ember emberré tesz. Ez volt a katolikus egyház szerencséje, és az, hogy számos képviselője azért inkább jó ember volt, a szerzetesek pedig egyenesen krisztusiak is voltak, és ők is az egyházhoz tartoztak.

Válasz

Papp Laci üzente 10 éve

Viccelsz,ugye!!!
Méghogy egy újszülött bűnös,micsoda zagyvaság.Minden ember tisztán születik le a földre és a világ teszi őt bűnössé.Egy tiszta lélekre azt mondani,hogy bűnös,undorító cselekedet.Ha pedig úgy értelmezed a bűnbe születést,hogy a tiszta lélek belelép a születés által a bűnös világba,akkor hogy van az,hogy előlegezik a csecsemőnek a bűnös életet,még az esélyét is elveszik,hogy ne úgy éljen. Bűnben születtél,bűnben halsz meg.Az egész életére rányomják a pecsétet.Ezt hívják fekete mágiának!!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Jav. (érthetetlen módon lemaradnak egyes betűk, ha gyorsan gépelek): "...a mai Nyugat..."

"...a fejlődést jól meg is lódították..."

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Tény, hogy mai Nyugat "fejlődésének" (szóval olyanná alakulásának, amilyen most) hátterében végig jelen volt a katolikus egyház, majd a protestáns egyházak, amelyek elsősorban a katolikus egyház fényűzése ellen lázadtak fel. A "fejlődés" jól meg is lódították a protestáns egyházak tanításai: a puritánság, a szorgalom, az anyagi gyarapodás és a közösség ereje. Napjainkban tanúi vagyunk a pénz nem rendeltetés-szerű használatához kapcsolható, végzetesnek tűnő anomáliáknak. Az emberiség most kezd ráébredni, hogy az elektronika hozzásegítette a pénzzel hazardírozó, piramisjátékot űző, csaló, nyerészkedő, mértéket nem ismerő kaszinójátékos spekulánsokat és a minden hájjal megkent hiperszuper bankár befektetőket, hogy olyan pénzrezsimet kényszerítsenek a világra, amely a reálgazdaság értékének többszöröséhez juttatja ezeket a játékosokat légből kapott, de nagyonis valóságosan használható értéktömeghez, amivel azt kezdenek, amit akarnak. Valószínűleg nem a szegényeket kívánják megsegíteni belőle, mert egyre több a szegény a világban. Nos, itt jön be Jézus személye. Ő nem megváltani akarta a világot, hanem a korabeli zsidóságot szerette volna jobb belátásra bírni, valószínűleg hasonló jelenségek láttán, mint amilyeneknek ma is tanúi vagyunk. Ha a kereszténység Jézus tanításait próbálta is közvetíteni, sajnos a katolikus egyház - amely EMBERI SZERVEZET - leginkább bort ivott és vizet prédikált. Ennyi.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Persze most egy vallás tanításairól beszélünk, amelyek kettős célt szolgálnak: 1. olyan normákat sajátíttatnak el velünk, amelyek a lehető leginkább konfliktus-mentessé teszik az együttélést az emberek között; 2. az esendő és útkereső (vagyis befejezetlen, az örök élethez és a tökéletességhez képest a Földről sorsszerűen "félkészen" távozó) ember elé egy vigaszt nyújtó hosszabb távú perspektívát tárnak, amely segít megnyugodott lélekkel távozni, ha eljön az ideje. Ez utóbbi más vallások tanításainak is a középpontjában áll, de utolsó földi perceikben a hitetlenek is hithez jutnak (nem biztos, hogy tételes hitre, de nagy sóhajtás kíséretében, teljes bizakodással lehelik ki lelküket - vannak kivételek is. Őket nem irigylem). “Je m'en vais chercher un grand peut-être.” - ez volt Francois Rabelais utolsó mondata (Megyek megkeresni egy nagy TALÁN-t).

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Laci! Nem tudom, hány éves korodban kereszteltek meg, de ha ez felnőttként történt, akkor megmagyarázhatták volna, mit jelent ez a "bűnben születés". Ez azt jelenti, hogy az ember céltévesztő. Az a bizonyos bűn, aminek a szinonimája a vétek, a cél elvétését jelenti. Soha nem azt tesszük, ami ésszerű és célszerű, hanem tévelygünk. Magyarul csak Isten tökéletes, mi tökéletlenek vagyunk. És ezt kevesen vonják kétségbe egészen odáig, hogy - bár öregkorunkra legtöbbünk bölcsebbé válik - tökéletlenként fogunk meghalni is. Biztos, van aki ezzel nem ért egyet, de azzal csak annyi dolgunk van, hogy gratulálni kell az önbizalmához, és kész. Ez a bűnösség, meg hogy Jézust az emberek bűnössége küldte a keresztre azért, hogy Isten a megbocsátáson (amit Jézus kért a kereszten: Atyám, bocsáss meg nekik, nem tudják, mit cselekszenek) az embereknek, lehet megtörtént dolog is, de lehet szimbolikus tanítás is, t.i. az igazi értéket nem kéjmámorban szoktuk előállítani (úgy értem olyan értéket, amit saját "erőkkel és eszközökkel" készítünk az anyagból, illetve a legmagasabb erkölcsi értékek ára is izzadság, lemondás és hősiesség. Az, hogy Isten a saját fiát éppen azért küldte le az emberek közé, hogy azok halálra kínozzák, majd ez a gaztett legyen az ember és Isten közötti új, haragmentes szövetség alapja, enyhén szólva érthetetlen és utólagos kimagyarázásnak (apológiának) tűnik az zsidók érdekében, hogy ne ők legyenek a bűnbakok. A fenti írás hasonló szellemben születhetett, mert aki írta, egész biztosan nem keresztény, de nem is sokat tud a kereszténységről. Amit a világ mai problémáiról ír, azok ősidők óta problémái a bűnös (vagyis: céltévesztő, létrontó) embernek. Jézus minden fentebb felsorolt céltévesztő magatartás ellen szót emelt, sőt, a kufárokat bottal űzte ki a templomból (t.i. ecseri piacot rendeztek a templomban, az Ő atyja házában).

Válasz

Papp Laci üzente 10 éve

András ez az írás nagyon igaz!!!
Gyerekkoromban katolikus pap keresztelt meg,és tudod mit mondott,
"Bűnben születtél és bűnben halsz meg"
Ez a világon a legnagyobb fekete mágia,szégyenlem magamat érte.
:(((

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

"benned van az ördög, és benned a megváltó, benned az Antikrisztus, és benned a Krisztus"

Hát igen. Aki ezt írta, annak a kezét a legfőbb plagizátor vezette. Benne tényleg ott van az Antikrisztus, de a Krisztus nincs. Úgy tesz, mintha ő ismerné a forrást. Nincs új a Nap alatt!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ha a "zavarodott elméjű" jelző ellenkezőjéről meg akar győzni a fenti sorok írója, megmagyarázhatná, hogy - mondjuk - a keresztény vallási tanítások miért tesznek kapzsivá, telhetetlenné, tudatlanná, vakká, fóbiássá és bizalmatlanná? Ha pedig neki hiszek és a nihilizmust (vagyis az erkölcs nélküliséget) választom, milyen mechanizmus szerint fog működni az emberiség. Egymást fogják megenni az emberek pusztán megállapodásos alapon? Ma én eszem meg te feleséged, holnap te eszed meg az enyémet?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

"A lelki fejlődés, az újjászületés jele, ha már szívből meg tudod köszönni vélt ellenségeidnek a szenvedést, a csalódást, a fájdalmat, melyet látszólag ők okoztak neked, melynek köszönhetően te magad is ébredni kezdtél. A megbocsátás csak annak felismerésével kezdődhet, hogy te hoztad létre őket, hogy ezek a szereplők a te kapzsiságodnak, telhetetlenségednek, tudatlanságodnak, vakságodnak, félelmeidnek, bizalmatlanságodnak a kivetítődései."

Pusztán elvi síkon van némi igazság a fenti állításban, hiszen a cikk kissé zavarodott elméjű írója szerint megvetendő kereszténység is abból indul ki, hogy bűnösök vagyunk valamennyien.

Itt a tökéletesen hazug magyarországi rendszerváltás (1990-91) környékén nekem is megfordult a fejemben a gondolat, hogy ha most kapitalizmus következik, akkor kik lesznek a kapitalisták? Szinte automatikusan adódott a válasz, hogy természetesen az eddigi kommunista vezetők. Én nem voltam soha kommunista vezető, ezért biztosan tudtam, hogy belőlem soha nem lesz kapitalista. Azt is tudtam, hogy aki egyik napról a másikra kommunistából kapitalistává tud válni, az csakis egy hétpróbás gazember lehet, ugyanis már kommunistának is hazug lehetett, magyarul csak érdekből volt kommunista, nem meggyőződésből.

Dehát ne haragudjunk rájuk, hiszen most úgy szenvednek, mint amelyik kutya kilencet kölykedzett, ugye? Ott Dubaiban, Floridában, a Kajmán szigeteken élvezve a dolce vitát. Nagyon logikus, hogy szánnunk kell őket és semmilyen negatív érzelmet nem szabad irántuk éreznünk.

Ha keresztény módon akarok válaszolni a világ bölcse Szabad Gondolat társaság szóvivőjének, akkor ez a véleményem: "nem az embert vetem meg, hanem a viselkedését". De azt nagyon. Vagy Jókai után ezt mondom: "Szegény gazdagok!"

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Ez a Szabad Gondolat társaság az Új Világrend Vatikánja lehet.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Még egy nyelvbotlás: nem "Dali" Láma, hanem Dalai Láma.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

"őfelsége a pápa" - nyelvbotlás! Őszentsége a pápa, vagy a Dali Láma. Ha az egyiknek kijár, akkor a másiknak is. Ugyanazt a szférát képviselik.

Válasz